+ Reply to Thread
Results 1 to 14 of 14

Reload Thread: New amp gets hot when powered up?

  1. #1
    One_crazy_dude's Avatar
    One_crazy_dude is offline Junior Member



    Join Date
    May 2014
    Location
    Jersey Shore
    Posts
    17
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    12 Post(s)

    New amp gets hot when powered up?

    Hey all. Got an Orion xtr 2500.1 today. I removed a cab 1600.1 in working order just to add more power to my hdc 3.115 sub that is wired down to 1 ohm.

    So I swap out power ground and remote wire and start the car. I do this to make sure it powers on. And power on it did. But I notices it was getting warm on the top half of the amp and in a minute or so it was hot but the bottom half is still cool. Mind you no rca's or speaker wires are hooked up yet so it's not loaded at all.

    So I wait a good 10 minutes and it's hot but doesn't go into protect or anything so in plug in the 8 gauge speaker wires and rca's and music plays and plays loud but it gets hot. I played music for about a 1/2 hour and it has not gone into protect or anything.

    I've had quite a few amps in my time and never had them get hot while just powered on and no signal going to it. Should I send it back? What would you do?







  2. #2
    Louisiana_CRX's Avatar
    Louisiana_CRX is offline dem shoes......



    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Piney Hills of Louisiana
    Posts
    36,601
    Post Thanks / Like
    Images
    9
    Mentioned
    23 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    1484 Post(s)

    Re: New amp gets hot when powered up?

    Quote Originally Posted by One_crazy_dude View Post
    Hey all. Got an Orion xtr 2500.1 today. I removed a cab 1600.1 in working order just to add more power to my hdc 3.115 sub that is wired down to 1 ohm.

    So I swap out power ground and remote wire and start the car. I do this to make sure it powers on. And power on it did. But I notices it was getting warm on the top half of the amp and in a minute or so it was hot but the bottom half is still cool. Mind you no rca's or speaker wires are hooked up yet so it's not loaded at all.

    So I wait a good 10 minutes and it's hot but doesn't go into protect or anything so in plug in the 8 gauge speaker wires and rca's and music plays and plays loud but it gets hot. I played music for about a 1/2 hour and it has not gone into protect or anything.

    I've had quite a few amps in my time and never had them get hot while just powered on and no signal going to it. Should I send it back? What would you do?
    You use to could cook a steak on the old school Orion Reds back in the day but like a timex they kept on ticking




    Current 2010 Louisiana USACi State Records :

    Trunk 0-1000.................. 151.3
    StreetBeat 2................... 145.6
    Stock 1801-up.................153.8
    SuperStock 1801-up..........154.2
    Top three in 11 out of 26 power classes and Louisiana USACi Points Leader at 465

  3. #3
    BOOMINGRANDPA's Avatar
    BOOMINGRANDPA is online now YEAH I'M A CHEAP BAST*RD BOOMINGRANDPA is a Supporting Member of the forum!



    Join Date
    Jan 2017
    Location
    NC
    Posts
    2,515
    Post Thanks / Like
    Images
    16
    Mentioned
    15 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    997 Post(s)

    Re: New amp gets hot when powered up?

    Quote Originally Posted by One_crazy_dude View Post
    Hey all. Got an Orion xtr 2500.1 today. I removed a cab 1600.1 in working order just to add more power to my hdc 3.115 sub that is wired down to 1 ohm.

    So I swap out power ground and remote wire and start the car. I do this to make sure it powers on. And power on it did. But I notices it was getting warm on the top half of the amp and in a minute or so it was hot but the bottom half is still cool. Mind you no rca's or speaker wires are hooked up yet so it's not loaded at all.

    So I wait a good 10 minutes and it's hot but doesn't go into protect or anything so in plug in the 8 gauge speaker wires and rca's and music plays and plays loud but it gets hot. I played music for about a 1/2 hour and it has not gone into protect or anything.

    I've had quite a few amps in my time and never had them get hot while just powered on and no signal going to it. Should I send it back? What would you do?
    yeah but what size wire u have? hope 0ga.. it's tight.. but yeah some stuff just heats up fast man..



    KENWOOD X301 HU (awesome), PIONEER CHAMP PRO 3003d4 12, 1.65 CF SLOT PORTED TUNED TO 35 HZ, PRECISION POWER P1000 (930rms 2 ohms), SOUNDQUBED 6.5" coax, xover (hu) AGM starting batt. https://www.youtube.com/watch?v=rTcgVGvuFX8 https://www.youtube.com/watch?v=WI4yGDqN27g

  4. #4
    Louisiana_CRX's Avatar
    Louisiana_CRX is offline dem shoes......



    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Piney Hills of Louisiana
    Posts
    36,601
    Post Thanks / Like
    Images
    9
    Mentioned
    23 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    1484 Post(s)

    Re: New amp gets hot when powered up?

    Quote Originally Posted by BOOMINGRANDPA View Post
    yeah but what size wire u have? hope 0ga.. it's tight.. but yeah some stuff just heats up fast man..
    Pure copper zero as well because zero aluminum wire isn't any better than pure 8g copper ...




    Current 2010 Louisiana USACi State Records :

    Trunk 0-1000.................. 151.3
    StreetBeat 2................... 145.6
    Stock 1801-up.................153.8
    SuperStock 1801-up..........154.2
    Top three in 11 out of 26 power classes and Louisiana USACi Points Leader at 465

  5. #5
    BMayes36's Avatar
    BMayes36 is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Jul 2016
    Location
    NYC
    Posts
    229
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    106 Post(s)

    Re: New amp gets hot when powered up?

    Quote Originally Posted by Louisiana_CRX View Post
    You use to could cook a steak on the old school Orion Reds back in the day but like a timex they kept on ticking
    Just don't keep it on there to long, I like mine rare.




  6. #6
    Louisiana_CRX's Avatar
    Louisiana_CRX is offline dem shoes......



    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Piney Hills of Louisiana
    Posts
    36,601
    Post Thanks / Like
    Images
    9
    Mentioned
    23 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    1484 Post(s)

    Re: New amp gets hot when powered up?

    Quote Originally Posted by BMayes36 View Post
    Just don't keep it on there to long, I like mine rare.
    I always liked mine medium rare




    Current 2010 Louisiana USACi State Records :

    Trunk 0-1000.................. 151.3
    StreetBeat 2................... 145.6
    Stock 1801-up.................153.8
    SuperStock 1801-up..........154.2
    Top three in 11 out of 26 power classes and Louisiana USACi Points Leader at 465

  7. #7
    Boomin_tahoe's Avatar
    Boomin_tahoe is offline Hurtin' feelings errrday.



    Join Date
    Jul 2005
    Location
    WA
    Posts
    9,801
    Post Thanks / Like
    Images
    2
    Mentioned
    23 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    4135 Post(s)

    Re: New amp gets hot when powered up?

    Quote Originally Posted by BOOMINGRANDPA View Post
    yeah but what size wire u have? hope 0ga.. it's tight.. but yeah some stuff just heats up fast man..
    This and what ohm load are you giving that amp? If it's 1/2 ohm it's gonna heat up fast.



    97 4 dr. Tahoe
    Optima redtop
    Alpine 9835
    Polk Audio MM6501 comps
    Soundstream Rubicon 1.2500D & 4.500 amps
    2 Sundown Audio X 15's Tuned @ 30Hz.
    Knukonceptz/Royal Excelene wiring

  8. #8
    One_crazy_dude's Avatar
    One_crazy_dude is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    May 2014
    Location
    Jersey Shore
    Posts
    17
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    12 Post(s)

    Re: New amp gets hot when powered up?

    Power wire is 1/0 guage. I also have 3 100 ah agm batteries, 2 in back 1 in front. I understand amps get hot but this one gets hot while rca's and speaker wires are disconnected.




  9. #9
    Louisiana_CRX's Avatar
    Louisiana_CRX is offline dem shoes......



    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Piney Hills of Louisiana
    Posts
    36,601
    Post Thanks / Like
    Images
    9
    Mentioned
    23 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    1484 Post(s)

    Re: New amp gets hot when powered up?

    Quote Originally Posted by One_crazy_dude View Post
    Power wire is 1/0 guage. I also have 3 100 ah agm batteries, 2 in back 1 in front. I understand amps get hot but this one gets hot while rca's and speaker wires are disconnected.
    That sure doesn't sound right at all ..maybe a bad solder joint on the circuit board




    Current 2010 Louisiana USACi State Records :

    Trunk 0-1000.................. 151.3
    StreetBeat 2................... 145.6
    Stock 1801-up.................153.8
    SuperStock 1801-up..........154.2
    Top three in 11 out of 26 power classes and Louisiana USACi Points Leader at 465

  10. #10
    youdoofus's Avatar
    youdoofus is online now Well, hello Mr.Fancypants



    Join Date
    Dec 2014
    Location
    the void of space called the midwest
    Posts
    1,275
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    547 Post(s)

    Re: New amp gets hot when powered up?

    Quote Originally Posted by One_crazy_dude View Post
    Power wire is 1/0 guage. I also have 3 100 ah agm batteries, 2 in back 1 in front. I understand amps get hot but this one gets hot while rca's and speaker wires are disconnected.
    if im not mistaken, the MOSFETs are usually on the side of the PCB boards and would heat up exactly where youre talking about. I dont like the sound of this and wouldnt be too hesitant to return it. Its probably a repaired amp with either a poor repair job or wrong transistors installed during said repair. If its gettin pretty hot with no audio source nor speakers connected to it, thats a red flag to me. My SQ2200.1 stays very cool even when im beating on it fwiw



    2002 Honda Accord sedan V6 (automatic slushbox)
    2 Rockford p3 12s (dual 2 ohm)
    Pioneer AVH-X4500bt
    SQ 2200.1
    Stock front and rears (theyre actually squirrels listening to headphones that ive trained to sing what theyre hearing)

    I just added 5 SoundQubed stickers, and despite having no equipment upgrades, it added 76 DB!!!

  11. #11
    One_crazy_dude's Avatar
    One_crazy_dude is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    May 2014
    Location
    Jersey Shore
    Posts
    17
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    12 Post(s)

    Re: New amp gets hot when powered up?

    Quote Originally Posted by youdoofus View Post
    if im not mistaken, the MOSFETs are usually on the side of the PCB boards and would heat up exactly where youre talking about. I dont like the sound of this and wouldnt be too hesitant to return it. Its probably a repaired amp with either a poor repair job or wrong transistors installed during said repair. If its gettin pretty hot with no audio source nor speakers connected to it, thats a red flag to me. My SQ2200.1 stays very cool even when im beating on it fwiw
    I agree. It is a new amp as far as I know of so I called amazon and it's going back. I just don't feel safe with this thing heating up for no reason. Thanks.




  12. #12
    Boomin_tahoe's Avatar
    Boomin_tahoe is offline Hurtin' feelings errrday.



    Join Date
    Jul 2005
    Location
    WA
    Posts
    9,801
    Post Thanks / Like
    Images
    2
    Mentioned
    23 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    4135 Post(s)

    Re: New amp gets hot when powered up?

    Quote Originally Posted by One_crazy_dude View Post
    I agree. It is a new amp as far as I know of so I called amazon and it's going back. I just don't feel safe with this thing heating up for no reason. Thanks.
    Was the amp new, refurb, or b stock, open box item when you bought it?



    97 4 dr. Tahoe
    Optima redtop
    Alpine 9835
    Polk Audio MM6501 comps
    Soundstream Rubicon 1.2500D & 4.500 amps
    2 Sundown Audio X 15's Tuned @ 30Hz.
    Knukonceptz/Royal Excelene wiring

  13. #13
    One_crazy_dude's Avatar
    One_crazy_dude is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    May 2014
    Location
    Jersey Shore
    Posts
    17
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    12 Post(s)

    Re: New amp gets hot when powered up?

    Quote Originally Posted by Boomin_tahoe View Post
    Was the amp new, refurb, or b stock, open box item when you bought it?
    The amp is new.




  14. #14
    gotgixers's Avatar
    gotgixers is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Jan 2015
    Location
    Athens, TN
    Age
    50
    Posts
    1,134
    Post Thanks / Like
    Images
    8
    Mentioned
    11 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    379 Post(s)

    Re: New amp gets hot when powered up?

    Return ...



    Refs;Bought from: Boomsday, special_k_1999, BAD_MAYEM, C1500Martin, roko, Michaellane
    Sold to: sam_b03, Nate121, Smaxor5, Boomsday, unrealii, paulluap,technobass,gmc123

    #Boominburban
    Four JS Ult 300 amp alts
    One 75ah agm under hood - Four 126ah agm's out back - 8 runs of 2/0 royal excelene
    80 prs HU - PPI DSP -88R DSP - PPI E.7 EQ for fine tuning
    Four PPI p600.2 on front stage
    4 CDT HD-M6's / 2 DS18 6.5 neopros / 2 DS18 tw210 tweeters
    Two Taramps HD 15000's on 6 FU Audio 1250-15's

+ Reply to Thread

Similar Threads

  1. amp getting hot with new radio with higher preout voltage
    By atownmack in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 8
    Last Post: 11-11-2013, 10:44 PM
  2. New amp is running but powers subs very minimal and won't turn up
    By Stealth Owner in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 4
    Last Post: 12-25-2010, 09:49 PM
  3. Power Acoustik amp getting hot!!
    By Puppet Master in forum Amplifiers
    Replies: 1
    Last Post: 05-09-2007, 04:47 PM
  4. New amp install..problems with set up
    By 60_cent in forum Amplifiers
    Replies: 1
    Last Post: 10-09-2003, 07:17 PM
  5. Di JBL 600.1 amps get hot?
    By Daniel in forum Amplifiers
    Replies: 2
    Last Post: 04-24-2002, 11:25 AM

User Tag List

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts
1e2 Forum