Closed Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 19

Reload Thread: HU dims, Amp light Dims, bass cuts off for 1 sec.

  1. #1
    31337hxr's Avatar
    31337hxr is offline Member



    Join Date
    Jan 2002
    Location
    Los Angeles
    Posts
    71
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    HU dims, Amp light Dims, bass cuts off for 1 sec.

    Hey guys, I recently installed a JBL Bp600.1 amplifier to power two infinity kappa perfects 12.1 subs. Before they were powered by a sony xm-1502 760 watt amp.


    When I crank the music, like REALLY high, my head unit starts dimming everytime the sub hits a loud beat. The orange square light on the amplifier dims too! And after that, the light on the amplifier goes from GREEN To RED for 2 seconds and it doesn't hit a beat in a music and then it goes back to GREEN light again and continues to hit the next, next beat.

    However, the amp itself doesn't shut down. So there's no overcurrent or shortage. It continue to hit beats, but skips some loud beats and goes to RED light and then goes back to GREEN light again and keeps hitting the next.


    Does this mean my car is running out of power? Is this where the Capacitor is needed?

    thanks!







  2. #2
    maynurd01's Avatar
    maynurd01 is offline Junior Member



    Join Date
    Feb 2002
    Location
    Illinois
    Posts
    25
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Yes, you need a capacitor. Your amp isn't getting enough power and it is shutting itself off.




  3. #3
    ramos's Avatar
    ramos is offline Still learning



    Join Date
    Dec 2001
    Location
    Virginia
    Age
    49
    Posts
    10,329
    Post Thanks / Like
    Images
    8
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    104 Post(s)
    It means your alt isn't putting out enough juice. The light on your amp is probably and under current light. You can try a cap or ten. But if it's as bad as you say it may not help that much. Your best bet is probably to get your alt rewound.



    5 % equipment
    90 % install
    5% beer

  4. #4
    kottonmouth's Avatar
    kottonmouth is offline my Dynasty is a dynasty



    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Ubly, MI
    Age
    29
    Posts
    428
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    get a new alternator. i had to get a new one and it fixed my problem. i have a 140 amp alt. a cap wont help in this situation because a cap is just for when there is a sudden power draw from the amp. the cap will quickly run out of juice. u know u have to charge caps right.




  5. #5
    audiolife's Avatar
    audiolife is offline WhAt?



    Join Date
    Feb 2002
    Location
    indiana
    Age
    43
    Posts
    14,375
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    5 Post(s)
    might be a impedence issue as well but lack of juice is a lack of juice



    Sony Mobile ES C-90 Audison Bit-One
    Audison LRx 3.1 MT
    Hertz HSK 130
    Mid Bass ?
    DB Drive K5 15
    Kinetik 1400HC
    avital 2200 alarm
    dynamat extreme

  6. #6
    ramos's Avatar
    ramos is offline Still learning



    Join Date
    Dec 2001
    Location
    Virginia
    Age
    49
    Posts
    10,329
    Post Thanks / Like
    Images
    8
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    104 Post(s)
    You know I didn't think of that. It could be part of the problem. An in box impedence spike coud cause the amp to shut down. But it still sounds like its starving for power.



    5 % equipment
    90 % install
    5% beer

  7. #7
    audiolife's Avatar
    audiolife is offline WhAt?



    Join Date
    Feb 2002
    Location
    indiana
    Age
    43
    Posts
    14,375
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    5 Post(s)
    a friends amp did that here was a jbl also... i cant see the stereo but try hookin the woofers in series



    Sony Mobile ES C-90 Audison Bit-One
    Audison LRx 3.1 MT
    Hertz HSK 130
    Mid Bass ?
    DB Drive K5 15
    Kinetik 1400HC
    avital 2200 alarm
    dynamat extreme

  8. #8
    ramos's Avatar
    ramos is offline Still learning



    Join Date
    Dec 2001
    Location
    Virginia
    Age
    49
    Posts
    10,329
    Post Thanks / Like
    Images
    8
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    104 Post(s)
    It couldn't hurt to try it. It's definately the cheapest option. It wouldn't cost a thing except a couple of minutes.



    5 % equipment
    90 % install
    5% beer

  9. #9
    chris229's Avatar
    chris229 is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Apr 2002
    Location
    Wilm, DE
    Age
    35
    Posts
    1,107
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Hey guys SLOW DOWN! Buy this--- buy that--- We haven't diagnosed the problem yet!
    First get a mutimeter an start checking connections with it. Check idle voltage at the AMP, battery terminals and battery posts. Check 2000-2500 RPM charge voltage. Let us know when you done this and what the numbers are.




  10. #10
    audiolife's Avatar
    audiolife is offline WhAt?



    Join Date
    Feb 2002
    Location
    indiana
    Age
    43
    Posts
    14,375
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    5 Post(s)
    why not check the impedence of the drivers first? wire the subs in series..funny as it may sound the system im was reffering to did almost the same thing..since i can't see what happens over the net try it....as it may solve the issue within 5 minutes lol if im wrong then it prolly is electrical



    Sony Mobile ES C-90 Audison Bit-One
    Audison LRx 3.1 MT
    Hertz HSK 130
    Mid Bass ?
    DB Drive K5 15
    Kinetik 1400HC
    avital 2200 alarm
    dynamat extreme

  11. #11
    31337hxr's Avatar
    31337hxr is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jan 2002
    Location
    Los Angeles
    Posts
    71
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    too late guys...i already bought a PowerAmper Xpower 1 farad digital capacitor and I'm gonna wire it up next week and let you guys know how it goes.

    it seems like this cap is the solution.




  12. #12
    audiolife's Avatar
    audiolife is offline WhAt?



    Join Date
    Feb 2002
    Location
    indiana
    Age
    43
    Posts
    14,375
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    5 Post(s)
    voltage isnt the issue if its impedence lol same if its your alt....the cap would be about a 20 minute install (if that) even if it "keeps" the amp goin the problem isnt fixxed current is what is needed...when you turn it down does it work fine? when up higher does it cut off? speakers are reactive (like an electric motor) so at higher volumes it can dip into a none safe impedence.............
    Last edited by audiolife; 05-03-2002 at 07:27 PM.



    Sony Mobile ES C-90 Audison Bit-One
    Audison LRx 3.1 MT
    Hertz HSK 130
    Mid Bass ?
    DB Drive K5 15
    Kinetik 1400HC
    avital 2200 alarm
    dynamat extreme

  13. #13
    chris229's Avatar
    chris229 is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Apr 2002
    Location
    Wilm, DE
    Age
    35
    Posts
    1,107
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Originally posted by audiolife
    voltage isnt the issue if its impedence
    OK so I agree to checking to see if the impedence is correct
    lol same if its your alt
    How can you diagnose that the ALT is the problem without checking voltage??
    .... speakers are reactive (like an electric motor) so at higher volumes it can dip into a none safe impedence
    A speakers impedence only goes up not down at higher FREQ same with a motor




  14. #14
    audiolife's Avatar
    audiolife is offline WhAt?



    Join Date
    Feb 2002
    Location
    indiana
    Age
    43
    Posts
    14,375
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    5 Post(s)
    volume can play a roll via clipping and other stuff ...... there is a difference .......... and if its so bad things are "shuttin" down a cap wont help it in the least infact will add load.... =) shouldnt read into things that are not there..=) and if your not "car smart" i wouldnt check the alt myself as there are other factors playing into this... and also this already happened to my net friend already..stumped the experts so he talked to jbl=) but if it a problem with the car why not take it to a qualified mechanic? everything from a bad battery to impedence could be the culprit and anything inbetween..
    Last edited by audiolife; 05-03-2002 at 08:21 PM.



    Sony Mobile ES C-90 Audison Bit-One
    Audison LRx 3.1 MT
    Hertz HSK 130
    Mid Bass ?
    DB Drive K5 15
    Kinetik 1400HC
    avital 2200 alarm
    dynamat extreme

  15. #15
    chris229's Avatar
    chris229 is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Apr 2002
    Location
    Wilm, DE
    Age
    35
    Posts
    1,107
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    That why i'm saying there needs to be a METHOD to the CHECKING. I'm saying start with impedence then move to voltage. looking for idle voltage and charge voltage to see if there may be resistance in a bad connection causing a voltage drop. Then looking to see if the ALT is charging. cause if the radio is diming that much and the AMP is stalling then i would look into the voltage related issues.




Closed Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast

User Tag List

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts
1e2 Forum