+ Reply to Thread
Results 1 to 5 of 5

Reload Thread: Amplifier turns on, weak output!

  1. #1
    mr_naler's Avatar
    mr_naler is offline Member



    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Glencoe, AL
    Posts
    96
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)

    Amplifier turns on, weak output!

    My friend bought an MTX TD500.1D, which he used for about 3 weeks before connecting the power wire to the speaker terminals. The fuses did not blow, but rather when we hooked it back up it turned on and even transmitted a signal to his woofers. The issue is that the signal is significantly weaker, and when I say significantly weaker it seems as if it isn't actually amplifying the signal at all. The subwoofers produce sound, but it is at a level so small that in the front seat you can't tell they are on.

    Now if this was the only symptom I would blame it on the connection of the power wire to the speaker terminals. However, the head unit is now sending a decreased signal to the door speakers. Also, he has trouble starting the engine when an amplifier is hooked up in his car. I have never experienced anything like this before, so anyone with any information that could be useful, I am all ears.

    Thanks,
    Cody







  2. #2
    Side Show's Avatar
    Side Show is offline Bringin The Noise



    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Australia
    Posts
    3,326
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)

    Re: Amplifier turns on, weak output!

    hope you mean positive from your amp to your sub and not the pwr wire to your sub




  3. #3
    Ahmed Johnson's Avatar
    Ahmed Johnson is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Jul 2013
    Location
    E-town in the burbs now.
    Posts
    373
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)

    Re: Amplifier turns on, weak output!

    Get your battery and alternator looked at




  4. #4
    mr_naler's Avatar
    mr_naler is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Glencoe, AL
    Posts
    96
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)

    Re: Amplifier turns on, weak output!

    I clearly didn't explain what happened well enough. He connected the positive wire from the battery to the output terminals of the amplifier.




  5. #5
    subzero's Avatar
    subzero is offline CarAudio.com Veteran



    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Phoenix, AZ
    Age
    37
    Posts
    6,353
    Post Thanks / Like
    Images
    30
    Mentioned
    20 Post(s)

    Re: Amplifier turns on, weak output!

    that is bad all around. the output board is likely shot. forcing power into the speaker hookups on an amp is bad news. the fact that you actually had some form of sound is kinda amazing, most because it did not smoke, fry, blow. take that amp to a repair shop and see how bad it is. The deck preouts might be shot. take a test tone, 60hz and a dmm (digital multimeter) and test the acvolt out on the preouts on the deck. If it is rated 2v, then it should read close to 2v and max volume. Maybe find someone with a oscope and check for noise and clipping points too.




+ Reply to Thread

Similar Threads

  1. Amplifiers turn on.
    By danil in forum Amplifiers
    Replies: 10
    Last Post: 02-25-2013, 05:08 PM
  2. Lanzar Vibe 1200D turns on NO OUTPUT
    By BrownVanMan in forum Amplifiers
    Replies: 5
    Last Post: 03-10-2011, 11:04 AM
  3. Remote amplifier turn on.
    By thylantyr in forum Home Audio/Video
    Replies: 0
    Last Post: 02-08-2006, 03:58 PM
  4. Weak signal from turn on lead
    By anking33 in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 7
    Last Post: 08-02-2004, 11:46 AM
  5. HU output > remote turn on?
    By jONnyBOi83 in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 1
    Last Post: 11-14-2002, 09:12 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts

1e2 Forum