+ Reply to Thread
Results 1 to 9 of 9

Reload Thread: Alpine amp goes on and off

  1. #1
    razaice's Avatar
    razaice is offline Member



    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Detriot, MI
    Posts
    99
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Alpine amp goes on and off

    My Alpine MRP-M1000 amp keeps turning on and off for seemingly no reason while driving and listening to music. I checked the power wire, fuse, and ground wire and everything seemed fine. Another thing that was strange was that the volume didn't have to be high at all for it to cut out and come back on. I bought the amp used, so is it possible it's just dying on me? Do amps usually do this when they're dying?







  2. #2
    custaa's Avatar
    custaa is offline Junior Member



    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Akron, OH
    Posts
    7
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Alpine amp goes on and off

    Does the amp get hot before/when it shuts down? Does it just power down or does the protection light come on?




  3. #3
    razaice's Avatar
    razaice is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Detriot, MI
    Posts
    99
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Alpine amp goes on and off

    Quote Originally Posted by custaa View Post
    Does the amp get hot before/when it shuts down? Does it just power down or does the protection light come on?
    Well the thing with that is that during the hottest days of this summer, it's gotten extremely hot and gone into protection mode. It would happen after listening to music for like 30 minutes on 90 degree days. This is totally different because the amp isn't hot, it's not really a hot day, and instead of shutting off completely into protect mode, it just turns off and on randomly.




  4. #4
    custaa's Avatar
    custaa is offline Junior Member



    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Akron, OH
    Posts
    7
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Alpine amp goes on and off

    Hmm, I know you said you checked your wires but I would double check and make sure your ground is a secure because if your amp is trying to send too much power with nowhere to ground all of it I believe that will set off a protection light. (correct me if I am wrong) I know that was a problem I had when I first started off. Another troubleshooting thing I did was just as a test connect your REM to direct power and see if it cuts out when you run your music.




  5. #5
    bradl79's Avatar
    bradl79 is online now CarAudio.com Elite



    Join Date
    Jan 2013
    Location
    NLR
    Posts
    1,023
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)

    Re: Alpine amp goes on and off

    Have u set ur Gaines properly and r u clipping



    Head Unit - Clarion NX702 w/Backup Cam
    Amp 1 - Cadence ZRS C9 (Fronts/Rears)
    Amp 2 - MB Quart 600.4 (Subs)
    Fronts - CDT CL-6 (Mids) HD-100 (Tweeters) & WS100i (Imaging Tweeters)
    Rear - CDT HD-M6+ (MidBass)(Sealed in Custom boxes)
    Sub - Sealed in Custom Box - 12" Kenwood KFC-W3013PS
    Big 3 Upgrade - 1/0 Gauge Sky High Cable (pacustomz)
    RCA's - Stinger 4000 series 4ch
    Deadener - GTMAT Pro 50mil (4 Doors Full Coverage and Trunk)

  6. #6
    ThatChevyGuy's Avatar
    ThatChevyGuy is offline i heart Jager



    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Arkansas
    Posts
    12,199
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    12 Post(s)

    Re: Alpine amp goes on and off

    that amp is only 2 ohm stable, what subs do you have and how are they wired? You could have damaged it already.



    REFS:
    Squeak9798, Kumbos310w6, BigBangTheory, Jmanpc, MillzThaYungin, WLDock, -Leister-, ThomasG, J31Rob (and a few more I have forgotten)
    Quote Originally Posted by Spider Monkey View Post
    eat my asshole you insignificant bastard child of a retarded dingleberry cunt wrinkle fuck toy
    Quote Originally Posted by subzero View Post
    her pussy better be that nicest pussy you ever ever ever had. she better suck, swallow, jack off, eat ass and snatch, make sammiwich, do yard work and fix the vehicals while nude. Because a bitch like that is definately gonna cause alot of stress in your life, even thou she keeps your wallet and your balls drained.
    Quote Originally Posted by 05fronty View Post
    bitch you better swallow and not make a mess

  7. #7
    matt_bennett05's Avatar
    matt_bennett05 is offline mattchoo!



    Join Date
    Aug 2009
    Location
    South Westerly Georja
    Posts
    3,434
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    16 Post(s)

    Re: Alpine amp goes on and off

    A LOT of variables can come into play with any electrical so be sure to trace all leads given by our members and ensure you know what you're doing is correct.

    1. ground issue?
    2. remote lead issue?
    3. overheat kicking into protection?
    4. ohm load issue?
    5. etc, etc, etc...



    D.D.Q.F.

    Traded with : norrizzle9, BassAddictJ (x2), TWiZTid859, btr, btdickey, mylows10, Sour_Deez, El_Weenie;
    Bought from : NeilBarber, kurtbeast, bubbagumper, cd6551,
    mistergrubbs, gbo559, ltr450racer690, nismos14, ptcmarty,

  8. #8
    razaice's Avatar
    razaice is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Detriot, MI
    Posts
    99
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Alpine amp goes on and off

    Sorry I haven't replied in a few days. I set the gain with an smd-dd1 with the -5db tone, so even if it's clipping it shouldn't be too bad. My sub is an american bass xfl d4 15" and it's wired to 2 ohms. After really looking closely at the wires, I'm pretty sure the problem isn't the power, ground, or remote. When it started going in and out again, I pulled out my dmm and checked for voltage at the speaker terminals, and there was none, so I think that means there's probably nothing wrong with the sub. I think the power light is supposed to flash on this amp when it goes into protection mode. Mine doesn't flash during the problem.

    It's also worth mentioning that it worked perfectly for something like 2 months with no problems at all. This problem just came out of nowhere a few days ago.




  9. #9
    razaice's Avatar
    razaice is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Detriot, MI
    Posts
    99
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Alpine amp goes on and off

    bump




+ Reply to Thread

Similar Threads

  1. Help: Amp turning on and off
    By etm34 in forum Amplifiers
    Replies: 3
    Last Post: 03-04-2012, 07:38 PM
  2. Amp flickering on and off
    By hatedonmostly in forum General Discussion
    Replies: 5
    Last Post: 07-30-2010, 09:50 PM
  3. Amp turns on and off...
    By klepto in forum General Discussion
    Replies: 9
    Last Post: 11-02-2006, 09:42 PM
  4. amp flashing on and off
    By eric12421 in forum Amplifiers
    Replies: 1
    Last Post: 08-18-2006, 07:02 PM
  5. Amp turns on and off
    By WiNnErPL in forum Amplifiers
    Replies: 8
    Last Post: 11-01-2004, 11:20 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts

1e2 Forum