Closed Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 24

Reload Thread: $1200 setup not sounding as good as $600

  1. #1
    kingbmw's Avatar
    kingbmw is offline Junior Member



    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Kokomo, IN
    Posts
    8
    Post Thanks / Like
    Images
    2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    6 Post(s)

    Icon32 $1200 setup not sounding as good as $600

    I had 2 12in polk DBs and a PA 880 for over a year full bass boost max gain never had a single problem sounded amazing.

    I wanted to buy some heart stoppers so I got a zx1500.1 and 2 phoenix gold elite12ds rated at 1600rms peak 3000

    I blew the driver side sub first in a day and had it replaced for free. Right before it went it was literately taking my breath away and moving my hair. They were ones off the show room floor so they didn't really need to much breaking in. I had it on half gain and half bass boost I understand bass boost is bad. But these things can take a beating... well at least I thought.

    Im using a line converter from rear Harmon/Kardon subs that came stock with my bmw my battery is fine and my alternator is 120amps no dimming and my capacitor seems to read ok.

    I right now have the gain at half or maybe a little more no bassboost at 70-80hz and they feel so week but they move and wobble when I watch them. Just sound weak in the car.

    Any help!?







  2. #2
    RicksI30's Avatar
    RicksI30 is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    May 2011
    Location
    Tucson, Az
    Age
    26
    Posts
    588
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    189 Post(s)

    Re: $1200 setup not sounding as good as $600

    What enclosure?



    Head unit: Kenwood Excelon KDC-X996
    Front stage: Alpine Type X PRO mids Vifa Neo 1" silk tweeters
    Front stage amp: PPI Bk800.4
    Subs: SSA XCON 12's in 4.5 cubes tuned to 34hz
    Sub amp: PPI Bk1300.1
    Sound Deadening: Second Skin Damplifier Pro, Spectrum, and Sludge


    Team SSA

  3. #3
    black05alti's Avatar
    black05alti is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Florida
    Posts
    729
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    221 Post(s)

    Re: $1200 setup not sounding as good as $600

    sealed or ported box? and what are the specs on the box?

    have you given the subs time to break in?




  4. #4
    kingbmw's Avatar
    kingbmw is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Kokomo, IN
    Posts
    8
    Post Thanks / Like
    Images
    2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    6 Post(s)

    Re: $1200 setup not sounding as good as $600

    One with 2 middle chambers one for each my old one had just one long one. In my gallery is a picture of the box I don't have enough post to upload a picture yet.




  5. #5
    kingbmw's Avatar
    kingbmw is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Kokomo, IN
    Posts
    8
    Post Thanks / Like
    Images
    2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    6 Post(s)

    Re: $1200 setup not sounding as good as $600



    Bottom half is what im running now, I have 2 this picture was taken when one was out.




  6. #6
    BrownVanMan's Avatar
    BrownVanMan is offline CarAudio.com Veteran



    Join Date
    May 2009
    Location
    Minneapolis MN
    Posts
    2,011
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    330 Post(s)

    Re: $1200 setup not sounding as good as $600

    Biggest think is to reAd a lot on how to tune your gain with the line output converter. Almost never should the gain be maxed out, my guess is the level is too low on the LOC and that's why you didn't blow the last set up. Also with this set up ate you running at least 4 gauge to the amp? Also have you done the big 3? Betting even if you don't see it your getting drop which us hurting alot of things.




  7. #7
    RicksI30's Avatar
    RicksI30 is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    May 2011
    Location
    Tucson, Az
    Age
    26
    Posts
    588
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    189 Post(s)

    Re: $1200 setup not sounding as good as $600

    And that box looks terrible.



    Head unit: Kenwood Excelon KDC-X996
    Front stage: Alpine Type X PRO mids Vifa Neo 1" silk tweeters
    Front stage amp: PPI Bk800.4
    Subs: SSA XCON 12's in 4.5 cubes tuned to 34hz
    Sub amp: PPI Bk1300.1
    Sound Deadening: Second Skin Damplifier Pro, Spectrum, and Sludge


    Team SSA

  8. #8
    kingbmw's Avatar
    kingbmw is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Kokomo, IN
    Posts
    8
    Post Thanks / Like
    Images
    2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    6 Post(s)

    Re: $1200 setup not sounding as good as $600

    Yes 4 gague is being ran I almost never drop below 12 on the CAP, amp never goes into protection and they move a lot hers a video of just one SUB moving at half bassboost and half gain at 50hz https://www.facebook.com/photo.php?v...type=2&theater

    Then heres the video of my old ones from in the car.
    https://www.facebook.com/photo.php?v...type=2&theater

    I'm pushing double my old subs and it seems like I downgraded lol


    Well E46 with nav and harmon/Kardon leave you zero space for subs in the trunk oh and the seats don't fold down... apparently that was a option.... the box they would have came with was rhino lined but didn't fit by a long shot.




  9. #9
    RicksI30's Avatar
    RicksI30 is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    May 2011
    Location
    Tucson, Az
    Age
    26
    Posts
    588
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    189 Post(s)

    Re: $1200 setup not sounding as good as $600

    Quote Originally Posted by kingbmw View Post
    Yes 4 gague is being ran I almost never drop below 12 on the CAP, amp never goes into protection and they move a lot hers a video of just one SUB moving at half bassboost and half gain at 50hz https://www.facebook.com/photo.php?v...type=2&theater

    Then heres the video of my old ones from in the car.
    https://www.facebook.com/photo.php?v...type=2&theater

    I'm pushing double my old subs and it seems like I downgraded lol
    The enclosure is more important than your subs or your amp. Put them in a nice enclosure that is properly designed and I guarantee it will be a night and day difference.



    Head unit: Kenwood Excelon KDC-X996
    Front stage: Alpine Type X PRO mids Vifa Neo 1" silk tweeters
    Front stage amp: PPI Bk800.4
    Subs: SSA XCON 12's in 4.5 cubes tuned to 34hz
    Sub amp: PPI Bk1300.1
    Sound Deadening: Second Skin Damplifier Pro, Spectrum, and Sludge


    Team SSA

  10. #10
    black05alti's Avatar
    black05alti is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Florida
    Posts
    729
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    221 Post(s)

    Re: $1200 setup not sounding as good as $600

    Quote Originally Posted by kingbmw View Post
    Bottom half is what im running now, I have 2 this picture was taken when one was out.
    get a custom box built to spec. itll do wonders




  11. #11
    kingbmw's Avatar
    kingbmw is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Kokomo, IN
    Posts
    8
    Post Thanks / Like
    Images
    2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    6 Post(s)

    Re: $1200 setup not sounding as good as $600

    Will do, hard thing is there really is no box made for my trunk you think maybe there could be a air leak in the box? Ive tried pressing down on it cause it almost sounds if the box rattles and when I push down its no rattles and alot boomier.




  12. #12
    black05alti's Avatar
    black05alti is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Florida
    Posts
    729
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    221 Post(s)

    Re: $1200 setup not sounding as good as $600

    Quote Originally Posted by kingbmw View Post
    Will do, hard thing is there really is no box made for my trunk you think maybe there could be a air leak in the box? Ive tried pressing down on it cause it almost sounds if the box rattles and when I push down its no rattles and alot boomier.
    thats why you make a custom one built to spec for the subs your using, or get someone else to make one. have you done any sound deadening either?




  13. #13
    RicksI30's Avatar
    RicksI30 is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    May 2011
    Location
    Tucson, Az
    Age
    26
    Posts
    588
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    189 Post(s)

    Re: $1200 setup not sounding as good as $600

    Quote Originally Posted by kingbmw View Post
    Will do, hard thing is there really is no box made for my trunk you think maybe there could be a air leak in the box? Ive tried pressing down on it cause it almost sounds if the box rattles and when I push down its no rattles and alot boomier.
    You need an enclosure with more port area that is designed to work with those woofers. Plain and simple that box *****. You need a custom enclosure, not a pre made one.



    Head unit: Kenwood Excelon KDC-X996
    Front stage: Alpine Type X PRO mids Vifa Neo 1" silk tweeters
    Front stage amp: PPI Bk800.4
    Subs: SSA XCON 12's in 4.5 cubes tuned to 34hz
    Sub amp: PPI Bk1300.1
    Sound Deadening: Second Skin Damplifier Pro, Spectrum, and Sludge


    Team SSA

  14. #14
    kingbmw's Avatar
    kingbmw is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Kokomo, IN
    Posts
    8
    Post Thanks / Like
    Images
    2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    6 Post(s)

    Re: $1200 setup not sounding as good as $600

    Quote Originally Posted by RicksI30 View Post
    You need an enclosure with more port area that is designed to work with those woofers. Plain and simple that box *****. You need a custom enclosure, not a pre made one.
    Should I use my bassworxs one from my polks?

    heres the specs of it

    WBP212 Dual 12″ ported 32.75″ 14.25″ 15″ 2.46cf 36hz




  15. #15
    RicksI30's Avatar
    RicksI30 is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    May 2011
    Location
    Tucson, Az
    Age
    26
    Posts
    588
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    189 Post(s)

    Re: $1200 setup not sounding as good as $600

    Quote Originally Posted by kingbmw View Post
    Should I use my bassworxs one from my polks?

    heres the specs of it

    WBP212 Dual 12″ ported 32.75″ 14.25″ 15″ 2.46cf 36hz
    No invest in a proper custom enclosure. It will be the best ~200 you will ever spend.



    Head unit: Kenwood Excelon KDC-X996
    Front stage: Alpine Type X PRO mids Vifa Neo 1" silk tweeters
    Front stage amp: PPI Bk800.4
    Subs: SSA XCON 12's in 4.5 cubes tuned to 34hz
    Sub amp: PPI Bk1300.1
    Sound Deadening: Second Skin Damplifier Pro, Spectrum, and Sludge


    Team SSA

Closed Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast

User Tag List

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts
1e2 Forum