User Tag List

Closed Thread
Page 1 of 4 1 2 3 4 LastLast
Results 1 to 15 of 58

Reload Thread: Audiopipe APSM-1500 help, seems quiet?

  1. #1
    zorphon's Avatar
    zorphon is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Dec 2011
    Location
    US
    Posts
    226
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Audiopipe APSM-1500 help, seems quiet?

    Hey all. (@av83 )

    So I replaced my Sony Xplod 800w max 2-channel amp with an Audiopipe APSM-1500.

    My Sony amp was causing some dimming problems with my headlights but I got that fixed by resetting the ground. Now my voltage never drops below 13.7.

    That being said, my new APSM-1500 hits about half as hard as my Sony Xplod, despite giving more (and cleaner) power. What gives? I set the gain with a DMM so the gain should be set perfectly, yet I have to crank it to 38 out of 50 to get as much bass as I did at 27 out of 50 on a supposedly worse amp.

    Thanks in advance.







  2. #2
    av83's Avatar
    av83 is offline CarAudio.com Veteran



    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Illinois
    Posts
    2,870
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: Audiopipe APSM-1500 help, seems quiet?

    Quote Originally Posted by zorphon View Post
    Hey all. (@av83 )

    So I replaced my Sony Xplod 800w max 2-channel amp with an Audiopipe APSM-1500.

    My Sony amp was causing some dimming problems with my headlights but I got that fixed by resetting the ground. Now my voltage never drops below 13.7.

    That being said, my new APSM-1500 hits about half as hard as my Sony Xplod, despite giving more (and cleaner) power. What gives? I set the gain with a DMM so the gain should be set perfectly, yet I have to crank it to 38 out of 50 to get as much bass as I did at 27 out of 50 on a supposedly worse amp.

    Thanks in advance.
    You could have a sub out of phase (hooked up - to +, and + to -), it would cause one to cancel out the other.



    Pioneer 80prs
    ...
    Rockford Fosgate t800.4, CDT ES-MO 6 mids, Digital Designs T2 tweets
    ...
    2 MB Quart DSC1500.1's strapped on 1 Tantric HDD 12
    Mike Singer 310 amp 6 phase
    ...
    2 runs of Monster Cable 1/0

  3. #3
    CAT MAN's Avatar
    CAT MAN is offline Banned



    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Roanoke,VA
    Posts
    8,131
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: Audiopipe APSM-1500 help, seems quiet?

    Quote Originally Posted by zorphon View Post
    Hey all. (@av83 )

    So I replaced my Sony Xplod 800w max 2-channel amp with an *Audiopipe APSM-1500.*

    My Sony amp was causing some dimming problems with my headlights but I got that fixed by resetting the ground. Now my voltage never drops below 13.7.

    That being said, my new APSM-1500 hits about half as hard as my Sony Xplod, despite giving more (and cleaner) power. What gives? I set the gain with a DMM so the gain should be set perfectly, yet I have to crank it to 38 out of 50 to get as much bass as I did at 27 out of 50 on a supposedly worse amp.

    Thanks in advance.
    found the problem




  4. Thanks RangerDangerV2 thanked for this post
  5. #4
    zorphon's Avatar
    zorphon is offline Senior VIP Member

    Threadstarter


    Join Date
    Dec 2011
    Location
    US
    Posts
    226
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: Audiopipe APSM-1500 help, seems quiet?

    Quote Originally Posted by CAT MAN View Post
    found the problem
    Well multiple people suggested it and it does give more and cleaner power than the Sony, so while I appreciate your opinion on the matter it definitely shouldn't be 'worse' than the Sony.




  6. #5
    zorphon's Avatar
    zorphon is offline Senior VIP Member

    Threadstarter


    Join Date
    Dec 2011
    Location
    US
    Posts
    226
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: Audiopipe APSM-1500 help, seems quiet?

    Quote Originally Posted by av83 View Post
    You could have a sub out of phase (hooked up - to +, and + to -), it would cause one to cancel out the other.
    Checked it, and that isn't the problem. Both subs are experiencing the same level of excursion, and I hooked up the wires the exact same way it was hooked up before into the Sony amp. (That is to say, both 8ohm SVC subs in parallel so I have two wires I twisted together going into the negative and two wires I twisted together going into positive, but I'm sure it's not out of phase I just double and triple checked).

    The thing is my HU volume goes up to 50 and I tuned my gain to 40 AC volts (as per my 200rms per sub) at volume 39, and I need to turn it up to high 30s to have before what I had at high 20s, on a supposedly worse amp.




  7. #6
    BrownVanMan's Avatar
    BrownVanMan is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    May 2009
    Location
    Minneapolis MN
    Posts
    1,988
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: Audiopipe APSM-1500 help, seems quiet?

    what sub/box? did you get the gain on the sony in the same wa you set the audiopipe?




  8. #7
    zorphon's Avatar
    zorphon is offline Senior VIP Member

    Threadstarter


    Join Date
    Dec 2011
    Location
    US
    Posts
    226
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: Audiopipe APSM-1500 help, seems quiet?

    Quote Originally Posted by BrownVanMan View Post
    what sub/box? did you get the gain on the sony in the same wa you set the audiopipe?
    Erm, not entirely. The Sony was installed by a shop... But either way it was about twice as loud as the AP.




  9. #8
    BrownVanMan's Avatar
    BrownVanMan is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    May 2009
    Location
    Minneapolis MN
    Posts
    1,988
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: Audiopipe APSM-1500 help, seems quiet?

    but at vol 39 your amp is giving out RMS wattage, thats when it should be its loudest.




  10. #9
    av83's Avatar
    av83 is offline CarAudio.com Veteran



    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Illinois
    Posts
    2,870
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: Audiopipe APSM-1500 help, seems quiet?

    What tone did you set your gain with? +/- db's of the track make a big difference.



    Pioneer 80prs
    ...
    Rockford Fosgate t800.4, CDT ES-MO 6 mids, Digital Designs T2 tweets
    ...
    2 MB Quart DSC1500.1's strapped on 1 Tantric HDD 12
    Mike Singer 310 amp 6 phase
    ...
    2 runs of Monster Cable 1/0

  11. #10
    zorphon's Avatar
    zorphon is offline Senior VIP Member

    Threadstarter


    Join Date
    Dec 2011
    Location
    US
    Posts
    226
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: Audiopipe APSM-1500 help, seems quiet?

    Quote Originally Posted by av83 View Post
    What tone did you set your gain with? +/- db's of the track make a big difference.
    50hz 0db, or at least I'm fairly sure it was 0db. Do you have a link to any other 0db 50hz tracks I can try to test it with?

    *edit*
    I'm going to go check it with a 50hz test tone I just downloaded from here (http://www.realmofexcursion.com/downloads.htm) brb with results.

    *edit again*
    As a positive the one thing about this amp is after redoing the ground and installing this new amp I get little to no voltage drop at full tilt and no light dim whatsoever. It's just it hits so quiet...




  12. #11
    av83's Avatar
    av83 is offline CarAudio.com Veteran



    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Illinois
    Posts
    2,870
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: Audiopipe APSM-1500 help, seems quiet?

    Try a -3 or -5db tone.



    Pioneer 80prs
    ...
    Rockford Fosgate t800.4, CDT ES-MO 6 mids, Digital Designs T2 tweets
    ...
    2 MB Quart DSC1500.1's strapped on 1 Tantric HDD 12
    Mike Singer 310 amp 6 phase
    ...
    2 runs of Monster Cable 1/0

  13. #12
    zorphon's Avatar
    zorphon is offline Senior VIP Member

    Threadstarter


    Join Date
    Dec 2011
    Location
    US
    Posts
    226
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: Audiopipe APSM-1500 help, seems quiet?

    Quote Originally Posted by av83 View Post
    Try a -3 or -5db tone.
    Any reason why?




  14. #13
    RSDXzec's Avatar
    RSDXzec is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Australia
    Posts
    510
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: Audiopipe APSM-1500 help, seems quiet?

    Quote Originally Posted by zorphon View Post
    Any reason why?
    I believe I set my gains with a -2db tone.




  15. #14
    RangerDangerV2's Avatar
    RangerDangerV2 is offline CarAudio.com Veteran



    Join Date
    Nov 2011
    Location
    st cloud MN
    Posts
    4,869
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: Audiopipe APSM-1500 help, seems quiet?

    dude... its AUDIOPOOP you cant expect much out of poop....



    1999 Tahoe
    2 sa12s
    4th order
    145.18 @33z... with less than 500 watts!

  16. Likes Paulspikey liked this post
  17. #15
    Why So Cereal?'s Avatar
    Why So Cereal? is offline Invisible Cereal



    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Drowning in milk
    Posts
    7,403
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: Audiopipe APSM-1500 help, seems quiet?

    Quote Originally Posted by zorphon View Post
    Any reason why?
    You'll get more volume and since music rarely reaches 0db especially in the low frequencies you still won't be clipping.




Closed Thread
Page 1 of 4 1 2 3 4 LastLast

Similar Threads

  1. Audiopipe APSM-1500
    By itsblown in forum Amplifier Reviews
    Replies: 45
    Last Post: 03-10-2014, 05:01 PM
  2. Replies: 204
    Last Post: 07-01-2012, 12:07 AM
  3. Hifonics HFi1000.1D versus Audiopipe APSM-1500
    By zorphon in forum Amplifiers
    Replies: 18
    Last Post: 06-05-2012, 10:50 PM
  4. Audiopipe APSM 1500 BNIB
    By Spooney in forum Amplifier Classifieds
    Replies: 10
    Last Post: 05-23-2012, 09:04 AM
  5. Spent 2k on a sub and amp..but bass seems quiet..help!
    By john.mulvehill in forum General Discussion
    Replies: 39
    Last Post: 08-11-2010, 01:46 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts
1e2 Forum