Closed Thread
Results 1 to 3 of 3

Reload Thread: JL Audio HD900/5 amps overheating

  1. #1
    Emvaz's Avatar
    Emvaz is offline Junior Member



    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Knoxville, TN
    Posts
    26
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    3 Post(s)

    JL Audio HD900/5 amps overheating

    Hi everyone,

    I recently had two JL HD900/5 installed to replace my old Memphis amp. While I had this done, I also upgraded my electrical by having an 80 amp hour Shuriken battery installed under the hood; the ground wires for the battery and engine were doubled up as well as the alternator to battery cable replaced. My old power cable was replaced by a 2 AWG cable, wired through a breaker switch.

    I no longer have dimming issues at the dash unless I'm idling and at extreme volume, but the amps still get extremely hot, even at the volume level I was accustomed to with my old 600w system. While I understand that more power means more heat, the amount of heat generated seems vastly disproportionate to the amount of power being demanded. The amps went into thermal protection mode (red light on top) after about 2 hours of continuous play at highway volume last time I went on a trip.

    I voiced my concerns to the shop where I had the install done and who sold me the amps. We ran the system and the voltage was where it should be, and all the cables were checked as far as being adequate for the amount of power going through them. Upon seeing that nothing is obviously awry with the install, he acted as if it was a normal temperature for the amps to get and that the issue was that it was hot outside and the amps are bolted to my sub box and pressed too closely towards the back seat (exactly where my old amp was).

    His suggestion was to move the sub box back from the seat a few inches. During the return trip, I dropped the back seat so that I could not only see the status light on top of the amps but also the voltage on the 2 farad capacitor mounted next to them (and obviously for the improved cooling and airflow). During the trip, the AC was on the whole time to the point of the cabin being uncomfortably cool, and the voltage on the capacitor never read below 13.5v (the same reading I get from my head unit). Sure enough after 2 hours, the red light came back on. No matter the ventilation, the amps just plain overheat, and quick. The amps also sometimes give off a burning plastic smell after only a few minutes of playing...I'm sure this is normal too though, right?

    If it was just one amp, I would send it back because it is obviously defective, but both amps behave exactly the same, so there is either a fatal flaw in my install that two professional high-end audio retailers and installer overlooked, or these amps simply have no endurance.

    What do y'all think? Am I overlooking something or are these amps glorified firestarters?

    As always, thanks.







  2. #2
    goingdef's Avatar
    goingdef is offline CarAudio.com Veteran



    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Norfolk VA
    Age
    34
    Posts
    2,834
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    864 Post(s)

    Re: JL Audio HD900/5 amps overheating

    are they running at there lowest possible impedance?




  3. #3
    Emvaz's Avatar
    Emvaz is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Knoxville, TN
    Posts
    26
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    3 Post(s)

    Re: JL Audio HD900/5 amps overheating

    While I'm no expert, I would think that they are installed to maximum efficiency. I'm running active crossover and have one channel dedicated to each 12" woofer, each tweeter, and each rear coaxial. I have the remaining 4 channels bridged and running the 6.5"s.

    Since my first post I have noticed that my amps play beautifully up to a certain level of electrical consumption and produce very little heat, but a few volume ticks higher (and still well within comfortable listening volume) and the amps get too hot to comfortably touch in a very short amount of time. When idling, and the subs hit hard, the voltage will spike as low as 12.7, and will continue dropping unless i cut the volume down (which I promptly do). Considering all of this, it looks like I'm probably going to need a secondary battery. New Question:

    As far as a secondary battery goes, would a 20ah battery suffice or should I go with a 35ah or bigger? My primary goal is to give my amps a more than large enough current supply in order to allow extended playing at high volumes with ease, and without melting my amps. Secondary goal is to save on weight, as my rear suspension already sags enough. Newer question:

    Should I just take out this darn capacitor with the install of my reserve batt? I think I already know what the answer is going to be on this one.

    Thanks again




Closed Thread

Similar Threads

  1. JL Audio A1400 Amp
    By Radridd in forum Amplifier Reviews
    Replies: 0
    Last Post: 02-23-2007, 08:55 AM
  2. Does anyone know about the JL Audio SLASH amps?
    By supraman1379 in forum Amplifiers
    Replies: 11
    Last Post: 08-01-2004, 11:09 PM

User Tag List

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts
1e2 Forum