Closed Thread
Results 1 to 15 of 15

Reload Thread: Amp Causing Sub to "Pop"

  1. #1
    sasilverbacks's Avatar
    sasilverbacks is offline Junior Member



    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Vancouver, Canada
    Posts
    19
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Amp Causing Sub to "Pop"

    Just a quick question, I have had this problem for awhile, but it has been noticably worse in the last little while. Whenever I adjust the RCA's going into the amplifier when the power is on, my subwoofer seems to "pop," sounds like thunder almost. It happens sometimes too when I go over large bumps, or when people are sitting in the backseat (the amp is on the back of the backseat). Not sure if this is an amplifier problem, or a RCA problem, but it did this with my last sub, so it has to be one of the two. Anyone have any suggestions?

    Thanks a million!







  2. #2
    XTRProBoy's Avatar
    XTRProBoy is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Toronto, ON Canada
    Posts
    168
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: Amp Causing Sub to "Pop"

    If it's occuring just from going over bumps as you mentioned, then you likely have an intermittent/cold solder joint on the RCA inputs on the amp, or you have bad RCAs. Replace the RCAs with another pair and if the problem persists it's likely the amp. Could also be on the HU end as well, but to determine that you would have to swap another amp in.




  3. #3
    sasilverbacks's Avatar
    sasilverbacks is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Vancouver, Canada
    Posts
    19
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: Amp Causing Sub to "Pop"

    It seems to happen going over larger bumps, as well as when people are sitting in the backseat. It will happen randomly sometimes while just driving, so it is a little annoying. I will look into the RCA thing, what brand and type of RCA would you recommend? It seems to be something to do with the RCA at the amp end, or else the RCA slots on the amp, I will check it out though.




  4. #4
    thylantyr's Avatar
    thylantyr is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Apr 2005
    Location
    [Yoda] Belong to us all your base are...
    Posts
    1,395
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: Amp Causing Sub to "Pop"

    Also check the RCA on the signal source side.




  5. #5
    Trey803's Avatar
    Trey803 is offline GAMECOCKS



    Join Date
    Jan 2006
    Location
    SC
    Posts
    5,637
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    29 Post(s)

    Re: Amp Causing Sub to "Pop"

    You are going to blow the RCA outputs on your HU if you continue doing what u mentioned



    HU: DEH-80PRS
    Doors Deadened
    Front Stage: Rainbow SLC 265
    Front Stage Amp: Image Dynamics i2600
    Sub: Dayton RSS210HF-4 8"
    Sub Amp: Image Dynamics i2300
    Wire: Knu

  6. #6
    coolahan's Avatar
    coolahan is offline 141.6 dB @ 36hz



    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Oklahoma
    Posts
    1,268
    Post Thanks / Like
    Images
    1
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: Amp Causing Sub to "Pop"

    Sounds like one of the symptoms of a bad ground on the RCA's right?.. Is your deck a pioneer by chance?



    - Kyle

    No system for the moment

    REFs
    sundownz, teamquakecelica, stuckinok, fosgaholic218, xtremesplokc, Smoknum, MillzThaYungin, iagrdshaka, Derek Irby, AlpineAndy, reed dollaz

  7. #7
    sasilverbacks's Avatar
    sasilverbacks is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Vancouver, Canada
    Posts
    19
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: Amp Causing Sub to "Pop"

    The deck is an Alpine. How would the RCA outputs on the HU blow? I am a little confused at this. Do you guys think it has something to do with the RCA's, or is it an amp problem? I guess trying out a new pair of RCA's will help determine that?




  8. #8
    jmoreno150's Avatar
    jmoreno150 is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Nov 2006
    Location
    new york, ny
    Posts
    424
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: Amp Causing Sub to "Pop"

    run some new rca qwickly and if its stops u have ur answer. or u can stop goind over bumps.



    ...new set up coming soon...

  9. #9
    sasilverbacks's Avatar
    sasilverbacks is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Vancouver, Canada
    Posts
    19
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: Amp Causing Sub to "Pop"

    it happens while people are sitting in the backseat as well (amp is on the back of the backseat), and also at random times while driving. i will look into new RCA's asap, and if the same problem occurs..then it is an amp problem? what kind of RCA's are recommened?




  10. #10
    IgnoreMe's Avatar
    IgnoreMe is offline I love 2 girls 1 cup



    Join Date
    Dec 2003
    Location
    caraudio.com
    Age
    28
    Posts
    11,768
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    1 Post(s)

    Re: Amp Causing Sub to "Pop"

    umm i run an alpine...9831...same EXACT problem. ****in sub pops like crazy sometimes even when the car is just standing still. pot holes? yes pops. speed bumps? yes pops. oh btw, at least in my scenerio...its my cd player.



    llllllllllllllll Educate yourself and help stop the ignorance.
    llllllllllllllll DEA Judge Francis L Young says...
    llllllllllllllll Designing a Ported Box


    refs: hazardous0388, snoopdan, karleon, thelow, freezeman_7, imtjnotu, Gebrochen, astroladespl, billabongcr , mustbenu , thunder9500 , 91ser, djdilliodon (6 times), stupify, milenko515, Zeuslicious, Bmoorman05, WaTTsLOk187, too dope 1904, nate2587, rbiele126, denalilvr



    Don't Blame Me. I Voted for Ron Paul.

    BluePoint Air Ratchet for sale...click me bitch

  11. #11
    sasilverbacks's Avatar
    sasilverbacks is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Vancouver, Canada
    Posts
    19
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: Amp Causing Sub to "Pop"

    so the problem ended up being the cd player? sounds like the same problem i am having, is it fixed now? it sure sounds bad for the sub though when it happens, is that true?




  12. #12
    xtremebassjunky's Avatar
    xtremebassjunky is offline Is it ever loud enough?



    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Charleston, SC, (Oklahoma)
    Posts
    3,858
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: Amp Causing Sub to "Pop"

    i can't imagine it being good... but i haven't had any problems with this...



    -Head Unit: Alpine-9886
    -Front Stage: 1 set of: DDA-W6.5's, DDA-W5.2's, and 3 sets of DD-T28's
    -Amps: 2x DDc4a's and 1x DD-C2b
    -Subs: 4x DD-3515E powered by 2x DD M4 -- giving me over 10kwrms... 154+ @ 24 Hz
    -Alternator: Stock 130a + 2 x 260a @ 15v Ohio Gen
    -Batteries: Batcap 3000 in front & 8400 + 4000 in back
    Refs: Alan Dante, Thilo Stompler, Nomad40, 2000LaDe, xplicitACTS, sundownz, djman37, Hoss, SPL140.2, bmxbikes, casper97ta, SkatinBassPLaya, Bibby, SeanDub, hazardous0388, Trunk_Monsta
    Team Outcast

  13. #13
    HawaiianBassHed's Avatar
    HawaiianBassHed is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Kailua-Kona,HI
    Age
    33
    Posts
    1,333
    Post Thanks / Like
    Images
    5
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: Amp Causing Sub to "Pop"

    Quote Originally Posted by xtremebassjunky View Post
    i can't imagine it being good... but i haven't had any problems with this...
    I'm confused... your avatar says but you don't have anything in your ride? unless you got a red sticker on your car or something





    more toys than money, more work than time, more betchin from the wife and one more reason to drink..

  14. #14
    lrgnation's Avatar
    lrgnation is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Apr 2006
    Location
    teh yay
    Age
    25
    Posts
    775
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: Amp Causing Sub to "Pop"

    Quote Originally Posted by sasilverbacks View Post
    it happens while people are sitting in the backseat as well (amp is on the back of the backseat), and also at random times while driving. i will look into new RCA's asap, and if the same problem occurs..then it is an amp problem? what kind of RCA's are recommened?
    www.knukonceptz.com for rca's.

    http://knukonceptz.com/productMaster...20RCA%20Kables





    Refs: BigDave4, DjDilliodon, Spddracer, Boyle465

  15. #15
    bimma85's Avatar
    bimma85 is offline Can't be ****** ;)



    Join Date
    Nov 2004
    Location
    midwest
    Posts
    9,941
    Post Thanks / Like
    Images
    8
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: Amp Causing Sub to "Pop"

    so problem isnt constant, only occasionally, correct? Also, turn your ish off when you're swapping wires etc



    REFS:JimJ, DBfan187, jimj, ology audio, excelerater, private pastry, kenny pollock, priosonnumber6, johnnyber, mattmmcs, vosschs, lax916, davidfre21, iceteebone, cd6551, vladd and others that I cant remember off the top of my head

    Quote Originally Posted by snb778
    I feel like when im bumpin once it gets dark....the street lights often go out. I was driving home the other night and like 3 street lights went out in like 15 minutes.
    Does this happen a lot to any of you??
    Also if you have had the twix ice cream......isnt it amazing!
    Quote Originally Posted by RumbleNTheTrunk
    damn. 8 10"s?........80" of cone area FTW!

Closed Thread

User Tag List

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts
1e2 Forum