Closed Thread
Results 1 to 7 of 7

Reload Thread: Need some help.

  1. #1
    k.bean's Avatar
    k.bean is offline Member



    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Jupiter
    Posts
    32
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Need some help.

    I have a mono amp rated at 657 watts @ 2ohms with two SVC subs wired to it. The amp has two sets of +/- speaker connections and is internally wired in parellel. I want to send 300 watts to each of my subs. When I set my gains I used a DMM and put the probes into the left set of speaker connections. I found the desired voltage to get 300watts to be 24.49V so I set the gain until it reached this point. After I reconnected the subs and fired them up, they didn't seem very loud. I'm wondering if my gain setting is right, because it ended up at being set far below the half way mark. I don't see how this could be right since it should be putting out 600 watts, almost all of its rated power.

    Its pretty hard for me to explain this but let me know if you have any knowledge with this kind of amp set up. Thanks




    Feel the Magic.




  2. #2
    j3bus2k3's Avatar
    j3bus2k3 is offline Si vis pacem, para bellum



    Join Date
    Aug 2004
    Location
    St. Pete, FL
    Posts
    6,276
    Post Thanks / Like
    Images
    11
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Need some help.

    If you set your gains using the formula for 300W RMS, then your only setting your amp to send a grand total of 300W RMS...re-do the forumla for 657 amd reset the gains...



    AIM: SPL Performance1
    /////Alpine 9835
    Active Processing via Coustic XM7
    Dayton 7" Mid-woofer with Seas Neo Tweet
    JBL/Crown 1100 & Power 300.4
    12" TC3000 Based Custom in 2.25ft^3 at 32hz

    Wallet say But I say


    References:Moe Lester, PV Audio, sss18734, DJ-Torn, dleccord, jiggy2dmax, Negativezeroz, Bama350z, TeamPSI, dB Dom, Kenny Pollock, Flossinon24s, Patfitz9 (x2), AppleBonker, BassAddictJ, the727kid, skadude016, CaliKid, Thumper88, Djman37, TeamQuakeCelica, Cerob, Pimpedout97x, Troy_Audi0, got_focus?, Karleon, Jamaica2G, rtillare, dumple, JohnnyBusa, mattmcss, whitem1ke88, nineball

  3. #3
    k.bean's Avatar
    k.bean is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Jupiter
    Posts
    32
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Need some help.

    Oh I see, I thought that since there are two seperate speaker connections it would be giving 300 to each connection. But you're saying if I find the voltage for 657 and then set it so that comes out of one terminal, then it will turn into about 300 to each speaker when i hook them back up?




    Feel the Magic.

  4. #4
    helotaxi's Avatar
    helotaxi is offline Kilroy was Here



    Join Date
    Dec 2003
    Location
    South Central (New Mexico that is...)
    Age
    39
    Posts
    8,933
    Post Thanks / Like
    Images
    4
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Need some help.

    You want the total output from the amp to equal 600W at the load presented by the subs in the fashion that they are wired. The number for 600W @ 2 ohms is 34.6V. Try that and see what it gives you.



    Artificial Intelligence is no match for Natural Stupidity.

    Never underestimate the power of stupid people in large numbers.

    Life's tough...it's even tougher when you're stupid.

  5. #5
    k.bean's Avatar
    k.bean is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Jupiter
    Posts
    32
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Need some help.

    When testing for the voltage... what 2 connections do I want the DMM probes in? Does it matter?


    Amp looks like this: - + - +




    Feel the Magic.

  6. #6
    helotaxi's Avatar
    helotaxi is offline Kilroy was Here



    Join Date
    Dec 2003
    Location
    South Central (New Mexico that is...)
    Age
    39
    Posts
    8,933
    Post Thanks / Like
    Images
    4
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Need some help.

    Like I said inthe PM both + and both - are electrically the same. Pick one of each and test for VAC. RMS is preferred.



    Artificial Intelligence is no match for Natural Stupidity.

    Never underestimate the power of stupid people in large numbers.

    Life's tough...it's even tougher when you're stupid.

  7. #7
    k.bean's Avatar
    k.bean is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Jupiter
    Posts
    32
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Need some help.

    Alright thank you for your help. I will reset the gains to 34.6VAC




    Feel the Magic.

Closed Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts
1e2 Forum