Closed Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 26

Reload Thread: No sound from subwoofer, but amps powering on

  1. #1
    bikinpunk's Avatar
    bikinpunk is offline G-g-g-g-g-unity!



    Join Date
    May 2006
    Location
    Alabama
    Posts
    3,224
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    No sound from subwoofer, but amps powering on

    Okay, I did a complete install this weekend and have one problem.

    I installed 2 amps. One for subwoofer, one for door speakers. Both amps power on, and the front door speakers play fine. However, my subwoofer has no sound. I know the amp is on because the voltage light is on. The speaker wire is connected correctly. My only guess is that the rca's are pinched somewhere. Is there anything else I should look for? I can't get to it until this afternoon and thought someone might be able to throw out something else to check for.







  2. #2
    NhustlaR's Avatar
    NhustlaR is offline Below me



    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Brockport, NY
    Posts
    2,141
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: No sound from subwoofer, but amps powering on

    check voltage of RCA's w. a dmm?

    or run a second run of rca's through the car to see if they work?



    2 15" MemPhiS MoJo's + one MA audio 401sx= 144.1 legal on the TL...

    refs:
    foreman, bumpnGT X 2, bumpncarstereo X 2, yo0123yo, empire2000e2k, mikeyspice, echo12victor, Mountaineer Man, spitfirees20, Jcgtp86, ShallowFU, LuckyT X 3, jadon087, Geezerpoop, Juststoppingby, jadon087, Woofercooker, Mikidoo

  3. #3
    theCybe's Avatar
    theCybe is offline sector three



    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Columbus, OH
    Posts
    6,004
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: No sound from subwoofer, but amps powering on

    Remove the speaker wire leads from the amp.
    Tap them against their respective poles on a nine volt battery.

    If the speaker didn't jump, you're got trouble inside your box.
    If it did jump, you've got trouble inside your amp.




  4. #4
    fox_forma's Avatar
    fox_forma is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Phoenix, AZ
    Posts
    179
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: No sound from subwoofer, but amps powering on

    have you tried hooking the rca's up from the amp that is working into the one for your subs just to see if it is the RCA's that could be pinched?




  5. #5
    bikinpunk's Avatar
    bikinpunk is offline G-g-g-g-g-unity!

    Threadstarter


    Join Date
    May 2006
    Location
    Alabama
    Posts
    3,224
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: No sound from subwoofer, but amps powering on

    The strange thing is that when I switch a setting on the amp, my speaker will pop, but won't play. I'm hoping it's a bad RCA though. I have a jl 1000/1 that sat in my house for a week while waiting to be installed in my new car. I didn't change any settings. I did nothing to it or the subwoofer. I simply took them out and put them in my house in a room noone goes in. I have a thermo 2 test tonight until 7, so I'm gonna have to check later. Thanks for the feedback so far. Will the rca's show a voltage if I put a dmm to them?




  6. #6
    neonrt's Avatar
    neonrt is offline What are you looking at?



    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Canada
    Age
    34
    Posts
    1,687
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: No sound from subwoofer, but amps powering on

    double post sorry.
    Last edited by neonrt; 06-26-2006 at 08:56 PM.




  7. #7
    neonrt's Avatar
    neonrt is offline What are you looking at?



    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Canada
    Age
    34
    Posts
    1,687
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: No sound from subwoofer, but amps powering on

    Quote Originally Posted by fox_forma
    have you tried hooking the rca's up from the amp that is working into the one for your subs just to see if it is the RCA's that could be pinched?
    did you try this yet??
    jl1001.1? was it new? they like to blow up, as do all regulated amps that i have seen. never saw one make a year yet, but in all fairness i've only sen 2 jl's, and the rest have been pg's.




  8. #8
    bikinpunk's Avatar
    bikinpunk is offline G-g-g-g-g-unity!

    Threadstarter


    Join Date
    May 2006
    Location
    Alabama
    Posts
    3,224
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: No sound from subwoofer, but amps powering on

    Quote Originally Posted by neonrt
    did you try this yet??
    jl1001.1? was it new? they like to blow up, as do all regulated amps that i have seen. never saw one make a year yet, but in all fairness i've only sen 2 jl's, and the rest have been pg's.
    Tried a completely different set of rca's. Still nothing. I am getting signal from the amp through the subwoofer speaker wires although I can't recall what it was. I checked voltage, ohms, amps, all have jumping values, but it's too dark to see what they were. At least it tells me I do have signal coming from the amp. This leaves me with the subwoofer. The only guess I have is that the speaker wiring came loose inside, but I have no idea how. They're soldered onto the terminals and they screw on the subwoofer itself. Like I said, I just took it out and set it somewhere else. I don't see what could have caused anything like the wire to come off.




  9. #9
    PatFitz9's Avatar
    PatFitz9 is offline CarAudio.com Veteran



    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Chicago
    Age
    31
    Posts
    3,822
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: No sound from subwoofer, but amps powering on

    you should buy a dmm... you can get a good one for $20 at walmart and it would have solved your problem in less time than it took to write this post. also, you can set the gains right




    refs...
    twoohfour, PRIVATEpastry, hellomota, DBfan187, etznova, iamamp3pimp, btnhfan, XylerB, Digital B, Showrides, Thunder9500, Termlab, fawd06, PepsiFiend69, bholtmeier, Megalomaniac, bjfish11, j3bus2k3, probmxstyle, brigante, massiveaudiocw, JoeHemi57, BigRed98Ram, inapontiac, CFaber, VarsityBumper, 3.5Max6spd, Geezerpoop, phatcat600, Pimpdaddyq, XaznKewLguyX, ABSOLUTEAUDIO, lslugz, mgbcs, TeZ, mazdakid, Reson8, LaserRed38

  10. #10
    bikinpunk's Avatar
    bikinpunk is offline G-g-g-g-g-unity!

    Threadstarter


    Join Date
    May 2006
    Location
    Alabama
    Posts
    3,224
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: No sound from subwoofer, but amps powering on

    Quote Originally Posted by PatFitz9
    you should buy a dmm... you can get a good one for $20 at walmart and it would have solved your problem in less time than it took to write this post. also, you can set the gains right
    your post makes no sense. You're saying I should buy a dmm and that would negate me making the original post. However, I posted right above your response that I checked voltage, resistance, and current (with a dmm) and had jumping values. That helps me narrow it down to subwoofer. Which, still leaves me with no solid cause for my problem.




  11. #11
    SubbinNCali's Avatar
    SubbinNCali is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Orange County
    Posts
    339
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: No sound from subwoofer, but amps powering on

    Are you using different rca jacks on your HU? Does your HU have a non-fade or subwoofer rca on-off feature?




  12. #12
    bamaboy's Avatar
    bamaboy is offline War Eagle!!!



    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Auburn, Alabama
    Age
    25
    Posts
    7,206
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: No sound from subwoofer, but amps powering on

    i just use my mp3 player to test if its a HU problem, headphone to RCA ftw, then narrow it down to different levels

    troubleshooting is the key to life

    everyone should have cheap auxilary stuff to change out to find the problem




    04 Explorer
    Kenwood DDX812
    RF 3Sixty.2
    T6004
    T4002
    T40001bd
    Hertz MLK-2 running Active
    Hertz HCX165
    4x DC Audio LVL 4 12"s

    Summer 09' Build...Operation:Pull Wall out, put new subs in DONE!
    Build
    Photobucket
    now with video

  13. #13
    bikinpunk's Avatar
    bikinpunk is offline G-g-g-g-g-unity!

    Threadstarter


    Join Date
    May 2006
    Location
    Alabama
    Posts
    3,224
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: No sound from subwoofer, but amps powering on

    Quote Originally Posted by bamaboy
    i just use my mp3 player to test if its a HU problem, headphone to RCA ftw, then narrow it down to different levels

    troubleshooting is the key to life

    everyone should have cheap auxilary stuff to change out to find the problem

    good idea. i'll do that tomorrow. I have a mini-jack to rca cable in my closet.




  14. #14
    bikinpunk's Avatar
    bikinpunk is offline G-g-g-g-g-unity!

    Threadstarter


    Join Date
    May 2006
    Location
    Alabama
    Posts
    3,224
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: No sound from subwoofer, but amps powering on

    Quote Originally Posted by bikinpunk
    good idea. i'll do that tomorrow. I have a mini-jack to rca cable in my closet.
    nevermind, i don't. dammit!




  15. #15
    theCybe's Avatar
    theCybe is offline sector three



    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Columbus, OH
    Posts
    6,004
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: No sound from subwoofer, but amps powering on

    Quote Originally Posted by tehcYbar
    Remove the speaker wire leads from the amp.
    Tap them against their respective poles on a nine volt battery.

    If the speaker didn't jump, you're got trouble inside your box.
    If it did jump, you've got trouble inside your amp.
    Why go through all that trouble when I posted a perfectly good method for you to figure out that you've wired your coils out of phase




Closed Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts
1e2 Forum