Closed Thread
Results 1 to 9 of 9

Reload Thread: Amp keeps going into protection mode

  1. #1
    PNILLZ's Avatar
    PNILLZ is offline Junior Member



    Join Date
    Sep 2013
    Location
    New Jersey
    Posts
    8
    Post Thanks / Like
    Feedback Score
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    3 Post(s)

    Amp keeps going into protection mode

    I have a db drive okur 1000.1 amp, Ive had it in 2 cars in the past 2 years and its worked great. About 2 weeks ago subs cut out and I thought it was a blown fuse until I seen the protection light illuminated. It will play at low volumes but when I start to turn it up it goes back into protection idk what's wrong. I got it professionally installed in both cars buy the same person and I've never touched the settings on the amp. What could the problem be?







  2. #2
    bbeljefe's Avatar
    bbeljefe is offline Premium Member bbeljefe is a Supporting Member of the forum!



    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Shreveport, LA
    Posts
    1,789
    Post Thanks / Like
    Feedback Score
    0
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    676 Post(s)

    Re: Amp keeps going into protection mode

    Unfortunately, the fact that someone gets paid to do things isn't indicative of their expertise. A lot of professional installers don't know how to set the gain on an amp, so your amp could have been being over driven all this time.

    It could be a blown speaker, which could also be caused by improper amp settings or it could simply be a loose or corroded power or ground wire.

    If you have access to a digital multimeter, I can explain to you how to test your speakers but before you do that, go over ALL of your power and ground connections to the amp and make sure they're tight and clean... from the battery all the way tot he amp ground. And don't forget to remove the fuse(s)and make sure they're not corroded.



    Owner, Audio Anarchy, LLC
    2915 Youree Drive, Shreveport, LA
    318-780-6149

    Authorized Dealer in NW Louisiana for CT Sounds & Execution Audio. We also carry other products but you really don't want that stuff... ;-)


  3. #3
    bbeljefe's Avatar
    bbeljefe is offline Premium Member bbeljefe is a Supporting Member of the forum!



    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Shreveport, LA
    Posts
    1,789
    Post Thanks / Like
    Feedback Score
    0
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    676 Post(s)

    Re: Amp keeps going into protection mode

    Unfortunately, the fact that someone gets paid to do things isn't indicative of their expertise. A lot of professional installers don't know how to set the gain on an amp, so your amp could have been being over driven all this time.

    It could be a blown speaker, which could also be caused by improper amp settings or it could simply be a loose or corroded power or ground wire.

    If you have access to a digital multimeter, I can explain to you how to test your speakers but before you do that, go over ALL of your power and ground connections to the amp and make sure they're tight and clean... from the battery all the way tot he amp ground. And don't forget to remove the fuse(s)and make sure they're not corroded.



    Owner, Audio Anarchy, LLC
    2915 Youree Drive, Shreveport, LA
    318-780-6149

    Authorized Dealer in NW Louisiana for CT Sounds & Execution Audio. We also carry other products but you really don't want that stuff... ;-)


  4. #4
    PNILLZ's Avatar
    PNILLZ is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Sep 2013
    Location
    New Jersey
    Posts
    8
    Post Thanks / Like
    Feedback Score
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    3 Post(s)

    Re: Amp keeps going into protection mode

    Ok I have 2 questions for you, should I cut the corroded wiring and reinstall the fresh into the amp? Are you talking about the fuses in the amp or the one under the hood connected to the battery? If its the ones on the amp how do you take them out?




  5. #5
    Side Show's Avatar
    Side Show is offline Bringin The Noise



    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Australia
    Posts
    3,339
    Post Thanks / Like
    Feedback Score
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    457 Post(s)

    Re: Amp keeps going into protection mode

    did you get a flat battery latle?




  6. #6
    PNILLZ's Avatar
    PNILLZ is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Sep 2013
    Location
    New Jersey
    Posts
    8
    Post Thanks / Like
    Feedback Score
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    3 Post(s)

    Re: Amp keeps going into protection mode

    Quote Originally Posted by bbeljefe View Post
    Unfortunately, the fact that someone gets paid to do things isn't indicative of their expertise. A lot of professional installers don't know how to set the gain on an amp, so your amp could have been being over driven all this time.

    It could be a blown speaker, which could also be caused by improper amp settings or it could simply be a loose or corroded power or ground wire.

    If you have access to a digital multimeter, I can explain to you how to test your speakers but before you do that, go over ALL of your power and ground connections to the amp and make sure they're tight and clean... from the battery all the way tot he amp ground. And don't forget to remove the fuse(s)and make sure they're not corroded.
    Ok I have 2 questions for you, should I cut the corroded wiring and reinstall the fresh into the amp? Are you talking about the fuses in the amp or the one under the hood connected to the battery? If its the ones on the amp how do you take them out?

    ---------- Post added at 07:49 PM ---------- Previous post was at 07:48 PM ----------

    Quote Originally Posted by Side Show View Post
    did you get a flat battery latle?
    Not sure what that is...




  7. #7
    murph's Avatar
    murph is offline Low for Life



    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Richmond,VA
    Posts
    3,992
    Post Thanks / Like
    Feedback Score
    13 (100%)
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    1438 Post(s)

    Re: Amp keeps going into protection mode

    I would say you have blown caps due to improper gain setting.



    Hu: kenwood kdc-x995
    Sub: Boston acoustics G5 12 in a quasi 6th order
    Amp: Phoenix gold zx600.2 ti
    Front Speakers: Eclipse sc6500
    HIT UP FOR BASS ---> http://www.youtube.com/user/BassWithMurph?feature=mhee

  8. #8
    Side Show's Avatar
    Side Show is offline Bringin The Noise



    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Australia
    Posts
    3,339
    Post Thanks / Like
    Feedback Score
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    457 Post(s)

    Re: Amp keeps going into protection mode

    any bad connections go and re-do them and make sure your earths are to bare metal and not paint, alsocheck all fuses, take them out and put them back in.




  9. #9
    bbeljefe's Avatar
    bbeljefe is offline Premium Member bbeljefe is a Supporting Member of the forum!



    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Shreveport, LA
    Posts
    1,789
    Post Thanks / Like
    Feedback Score
    0
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    676 Post(s)

    Re: Amp keeps going into protection mode

    Quote Originally Posted by PNILLZ View Post
    Ok I have 2 questions for you, should I cut the corroded wiring and reinstall the fresh into the amp? Are you talking about the fuses in the amp or the one under the hood connected to the battery? If its the ones on the amp how do you take them out?[COLOR="Silver"]

    If you find corroded connections, then yes, clean them or cut them back and re make them if you have enough slack in the wire. And check all fuses. You just pull the ones in the amplifier straight out.



    Owner, Audio Anarchy, LLC
    2915 Youree Drive, Shreveport, LA
    318-780-6149

    Authorized Dealer in NW Louisiana for CT Sounds & Execution Audio. We also carry other products but you really don't want that stuff... ;-)


Closed Thread

Similar Threads

  1. amp keeps going into protect mode when the volume is turned u_
    By meko1 in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 6
    Last Post: 09-16-2012, 12:05 AM
  2. kenwood amp keeps going into protection mode?
    By toledokid in forum Amplifiers
    Replies: 5
    Last Post: 07-19-2009, 04:02 AM
  3. Amp keeps going into protect mode
    By jeryll in forum Amplifiers
    Replies: 1
    Last Post: 02-17-2008, 04:01 PM
  4. amp keeps going into protect mode
    By MrSwiss in forum Amplifiers
    Replies: 15
    Last Post: 05-19-2005, 05:18 PM
  5. my amp keeps going into protection mode, wtf?
    By MakaveliThaDon in forum Amplifiers
    Replies: 14
    Last Post: 08-19-2003, 06:43 PM

User Tag List

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may edit your posts
1e2 Forum